+90 312 473 59 49
·
[email protected]
·
Pzt-Cuma: 09:00-18:00 | Cmt: 10:00-16:00
Ödeme Sayfası

Uluslararası Tahkim Hukuku

Tahkim; taraflar arasında çıkan uyuşmazlıkların yargı organları yerine, kendileri tarafından belirlenen hakemlerce çözümlendiği bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Taraflar arasında yapılan tahkim sözleşmesi ayrı bir sözleşme olarak yapılabileceği gibi yapılmış sözleşmenin tahkim şartı olarak da düzenlenebilir. Bu anlaşma ile tahkim kurallarına ilişkin olan hakem sayısı, uygulanacak hukuk gibi şartlar belirlenir.

Ulusal alanda yapılacak tahkimler için Hukuk Muhakemeleri Kanununda düzenlenmişken, uluslararası tahkim Milletlerarası Tahkim Kanunu’nda düzenlenmiştir. Yabancılık unsuru taşıyan ve tahkim yerinin Türkiye olarak belirlendiği uyuşmazlıklarda ya da taraflarca seçilmiş olduğu durumlarda uygulama alanı bulmaktadır. Yabancılık unsuru ise hukukî bir ilişki veya bir dava sürecinde yer alan ve Türk tabiyetinde olmayan gerçek veya tüzel kişileri ifade etmektedir.

Tahkim yargılaması için çoğu zaman tarafların hukuk seçme özgürlükleri bulunmaktadır. Yani taraflar yabancı olmalarına rağmen Türk Hukukunu seçebilir veya Türk olmalarına rağmen başka bir ülke hukukunu seçebilirler.  Ayrıca tahkim uygulamasından daha hızlı sonuç alınabilir. Tahkim Hakem kurulunun kararları bağlayıcıdır ancak hakem kurulu kararlarına karşı yetkili bölge adliye mahkemesinde bir ay içinde iptal davası açılabilir.