+90 312 473 59 49
·
[email protected]
·
Pzt-Cuma: 09:00-18:00 | Cmt: 10:00-16:00
Ödeme Sayfası

Tüketici Hukuku

Tüketicinin; hızla büyüyen ve gelişen ticari hayat karşısında korunması ihtiyacından dolayı ayrı bir düzenleme yoluna gidilmiş ve “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” kapsamında tüketici hakları düzenlenmiştir. Kanunun amacı; kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir.

Kanuna göre tüketici ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi; tüketici işlemi ise mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade etmektedir.

Tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğan uyuşmazlıklar için Tüketici Mahkemeleri ve ilçelerde kaymakamlık bünyesinde örgütlenmiş Tüketici Hakem Heyetleri faaliyet göstermektedir. Dava açılmadan önce ihtiyari olarak Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru mümkün olmakla birlikte ayrıca her yıl yeniden belirlenen parasal sınırların altında kalan uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyetine başvurmak zorunludur. Taraflar Tüketici Hakem heyetinin kararlarına karşı on beş gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz yolu ile başvurarak ve ilgili kararın iptali için talepte bulunabilirler. Belirlenen parasal sınırları aşan tüketici uyuşmazlıkları ise zorunlu arabuluculuk kapsamındadır.